Tkáňové soli

18.02.2013 19:18

   Celé lidské , ale i zvířecí tělo se skládá z miliard buněk, ve kterých je dokonalá rovnováha vody, organických látek a anorganických sloučenin. I když anorganické sloučeniny  jsou v nich obsaženy v malém množství (tzv. tkáňové soli), jsou životně důležité pro živou tkáň – pomáhají buňkám růst a uzdravovat se.

   Pro léčení se tkáňové soli  připravují homeopaticky, každá slouží ke stimulaci těla  jistým způsobem. Většinou jsou známé pod zkratkami svých názvů.

 

  1. Calcarea carbonica (uhličitan vápenatý)  regulátor vápníku, stimulátor okostice.
  2. Calcarea phosphorica (fosforečnan vápenatý) se používá na křivici a na podporu růstu a vývoje, trávení, oběhového systému a celkového uzdravení. Reguluje hospodaření s vápníkem a fosforem v těle.
  3. Calcarea fluorica  (fluorid vápenatý) udržuje schopnost elastických tkání smršťovat se, vliv na zubní sklovinu.
  4. Calcarea sulphurica (síran vápenatý) čistí krev od nefunkčního organického materiálu
  5. Ferrum phosphoricum (fosforečnan železnatý) do krevního řečiště  a všech částí těla přivádí kyslík. Dobrý na záněty, bolesti a horečku.
  6. Kali muriaticum (chlorid draselný) pomáhá při zpomalených funkcích.
  7. Kali  phosphoricum (fosforečnan draselný)  je nervová živná látka.
  8. Kali sulphuricum (síran draselný)  se často používá při lepkavém, žlutém výtoku z kůže nebo sliznic.
  9. Magnesia phosphorica (fosforečnan hořečnatý) jeho hlavní funkcí je léčit nervový systém a svalové křeče.
  10. Natrum muriaticum (chlorid sodný) rozvádí vodu, kontroluje přítok a odtok tělesných tekutin. Je-li některá část těla příliš suchá nebo vlhká, může to znamenat nedostatek této tkáňové soli.
  11. Natrum phosphoricum (fosforečnan sodný) je neutralizér kyselin, který je důležitý pro správnou funkci trávící soustavy.
  12. Natrum sulphuricum (síran sodný) odstraňuje přebytečnou vodu z tekutin, které omývají tkáňové buňky. Povzbuzující prostředek na játra.
  13. Silicea (křemen) čistící látka schopná odstranit ložiska hnisu, například u abscesů nebo ječného zrna. Pomáhá vyloučit cizí látky, jako jsou osiny nebo třísky.

 

   Mezi nejčastěji používané tkáňové soli patří Calcarea carbonica, Calcarea phosphorica, Natrum muriaticum, Silicea.

Návod na použití lze nalézt v brožurce  Poznáváme homeopatii – Jak šetrně léčit psy a kočky, autoři Švaříčková, Holzbauer, nakladatelství Grada.

   Tkáňové soli se dobře kombinují s bylinkovou medicínou, chiropraxí a jinými manipulativními terapiemi. Někteří odborníci je používají pro doplnění terapií, jako je akupunktura nebo čínská medicína či dokonce k alopatickým lékům. Nicméně tkáňové soli jsou připravovány jako homeopatika a nejúčinnější budou, použijete-li je podle stejných pravidel.

 

Výňatek z knihy Přírodní medicína pro psy a kočky, autorů Richarda a Susan Hubble Pitcairn, nakladatelství Pragma.