Jak krmit štěně od 2. do 3. měsíce

21.01.2014 19:23

Vážení přátelé, po 23  letech chovu leonbergerů, 3 odchovech štěňat a odchovem 7 mohutných zvířat (dožili se 9 až 12,5 let) si mohu dovolit shrnout trochu svých zkušeností. Tentokrát se omezím na období, kdy si štěně přivezete do 3 měsíců. Od tří měsíců do půl roku můžete očekávat problémy spojené s růstem zubů, mimochodem stejné jako u malých dětí. Do jednoho roku je nutné hlídat správný vývoj kostry.

 

Důležité je si vybrat štěně po mohutných rodičích, kde je genetický předpoklad velkého zvířete, ze solidní CHS, kde nešetří na krmení matky a jejích potomků. Kde kladou důraz na dobrý vývin štěňat.

Štěně nemusí být největší, pokud ta genetická informace je, tak je předpoklad velkého jedince, jen vše dotáhnout do „vítězného konce“. Podstatné je, aby do tří měsíců vychytal chovatel, co štěněti sedí a co ne.

Štěně by mělo dostat krmení 5 – 6 x denně. Krmení musí být kvalitní, neslané, nekořeněné. Nelze použít zbytky z kuchyně. Trávící ústrojí je citlivé, uvědomte si, že i když vypadá velké ( 10 – 18 kg v průběhu 2. až 3. měsíce ), tak je to mimino, které si zvyká na nové věci. V tomto období doporučuji přidávat do krmení Immunovet a probiotika např.Aptobalance Pet, vhodná pro zdravá i nemocná zvířata, zvyšují imunitu a jsou dobrou prevencí proti průjmům. Průjem v tomto období je pořád nebezpečný, zvíře nepřibývá, případně rychle padá s váhou dolů. Průjem se musí řešit ihned a to s veterinářem. Sám chovatel nepozná, zda jde o dietní chybu nebo o nákazu.

Je vhodné štěně vážit, třeba i denně, máte přehled, jestli je v pořádku. Stále musí přibývat, protože roste doslova překotně. Každá krmná dávka je důležitá. Ať už vaříme nebo zkrmujeme granule, je třeba přidávat vápník, BIOCAL Plus, aby se předešlo problémům s kostrou. V poslední době se populace leonbergerů stále častěji potýká s nedostatkem vápníku. Proto je lépe, přidávat vápník hned a těžkým problémům předejít. Případný nedostatek v pozdějším věku je lépe řešitelný a bez následků. Vhodné je přidat ještě další doplněk Canidos GAG tabl., na šlachy a klouby, prevence proti dysplazii kyčelních kloubů.

 

U nás se vaří, ale krmíme i granulemi. Masa preferujeme krůtí, telecí, hovězí, kuřecí dle mého názoru moc zdravé není ani pro lidi. Přílohy  rýže, kroupy, pohanka ( ta je dobrá na cévy), kukuřičná strouhanka ( jen z ČR, aby nebyla geneticky upravená),vločky. Nedávám bílé těstoviny, lepí střevo. Zelenina je vhodná mrkev, petržel ( čistí ledviny), brokolice (obsahuje vápník), červená řepa, salát,( výborný na trávení) není vhodná zelenina, která nadýmá např. kedlubny, hrách, fazole. Znovu upozorňuji, že vše bez soli a koření! V pozdějším věku přidáváme např. mladé výhonky kopřiv, lístek pampeličky, mochny husí, apod.

Granule nám vyhovují ANF holistic  a FIT – CROCK Senzitive nebo TCVM . Obojí obsahují složky na dobré trávení, úpravu střevní mikroflóry. Jehněčí maso ve Fit-Crocku

 je dobrým doplňkem, dobrou změnou. Granule nezavrhujeme, jsou také dobrou alternativou

 při  cestování. Ale musí být opravdu kvalitní!

Ve věku 10 týdnů 1-2x týdně rozklepu kladívkem 2-3 ks kuřecích krků pro štěně a podám

po večerním krmení. Zvykáme štěňata na kosti. Na ty jsme ale opatrní a i dospělým psům obohacujeme krmení o krůtí krky, pouze syrové. Po uvaření je kost tvrdá a nevhodná !

Navíc nikdy nenecháváme psy s kostí bez dozoru. (viz knihy o BARFu, zde najdete vysvětlení a mnoho dobrých rad).

A pozor, štěně není hračka, musí mít dostatečný čas na oddych . Nadarmo se neříká, že ve spánku se roste.

Nešetříme na krmení, jinak bychom mnohem víc utratili na veterině. Je lépe mít zdravého psa.

Závěrem : nikomu nic nevnucuji, jen se dělím se svými zkušenostmi.  Pro dobro leonbergrů, kteří nám učarovali J